Stenindustri – Udskibning
I næsten 100 år var brydning og forarbejdning af granitsten en stor lokal industri på Bornholm.
På sit højeste var 800 stenhuggere beskæftiget i stenindustrien.
Først omkring 1971 stopper aktiviteterne i de bornholmske stenbrud, og nu bryder de kun lejlighedsvist og på bestilling. Men flere brud tager imod oplevelsesturister af forskellig slags.
Det er ikke mærkeligt, at det især er på Nordbornholm, du finder vældige og varige spor af fortidens stenbrud, for det er jo her du finder langt den største koncentration af klippe- og granitforekomster.
De største og mest kendte brud ligger tæt på Hammerknuden: Hammerbruddet og Moseløkkebruddet.
Men der var mange små, mere eller mindre private granitbrud omkring de store gårde på Nordnornholm.
Da Hammerbruddet stoppede produktionen i 1971, opstod Opalsøen, der i dag bruges flittigt af sportsfolk og andre til rappelling og klatring.
Om sommeren kan du opleve Danmarks højeste og længste svævebanetur fra toppen af bruddet til den anden side af Opalsøen.
Ovenover det store Hammerbrud finder du Krystalsøen, som er rester af det ældste stenbrud på Hammerknuden.
Stensletten omkring Krystalsøen kaldes stadig ”Sibirien” som et minde om de kolde og barske arbejdsforhold i vintervejr højt hævet over havets overflade.
Stenblokkene fra Moseløkken og Hammeren blev transporteret til Allinge havn, Hammerhavnen eller Vang havn, og her blev de tilhugget inden videre transport med skib til hovedsagelig København.
I en periode op til 1. verdenskrig gik granitproduktionen til byggeri i Tyskland.
I dag er der udelukkende granitproduktion i Moseløkkens stenbrud. Her er det muligt at fremstille meget store, fejlfri stenblokke til byggeri. Granitten er specielt velegnet til monumenter og skulpturer.
Læs evt. mere her